News > CMRB

16 de setembre de 2016

Combatent la ceguesa amb cèl·lules mare

Combatent la ceguesa amb cèl·lules mare
 

La setmana passada (6-7 de setembre), la Dra. Anna Veiga, Directora del Banc de Línies Cel·lulars al CMR[B], va participar en el B-debate “Fighting Blindness. Future Challenges and Opportunities for Visual Restoration”, com a directora de sessió i conferenciant. Aquest esdeveniment va tenir lloc al CaixaForum de Barcelona.

La ceguesa és un important desafiament global de salut a causa de l'enorme impacte que té sobre els pacients i les seves famílies, i les seves importants conseqüències socioeconòmiques.

En els propers anys, 1 de cada 4 persones més grans de 50 anys patiran algun tipus de malaltia ocular degenerativa. Actualment a la UE hi ha 91 milions de persones per sobre de 65 anys i s’espera que assolirem els 127 milions el 2020.  A tot el món s'estima que hi ha 285 milions de persones amb problemes de visió i 39 milions són cecs.

Aquest debat, organitzat conjuntament per B-Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, i la Barcelona Macula Foundation, amb la col·laboració del CRG i la Fundació LEITAT, ha proposat idees i explorat el potencial de nous enfocaments terapèutics per a les distròfies de retina combinant nanotecnologia, medicina regenerativa, cèl·lules mare, teràpia gènica, genòmica, bioenginyeria, optogenètica i fotònica. Investigadors bàsics i aplicats, líders i experts en tots aquests camps van participar en l’esdeveniment i van compartir innovadores oportunitats terapèutiques, especialment en l’exploració i el descobriment de possibles sinèrgies per tal de generar nous projectes de recerca multidisciplinaris i col·laboratius.

La Dra. Veiga va dirigir la sessió 6 sobre Teràpia Regenerativa i Cèl·lules Mare amb el Dr. Ricardo Casaroli (Hospital Clínic of Barcelona), la Dra. Pia Cosma (CRG), el Dr. Michael Edel & la Dra. Ana Belén Álvarez (UB), la Dra. Berta de la Cerda Haynes (CABIMER) i ella mateixa com a conferenciants.

Veiga, en la seva conferència titulada “Cèl·lules mare pluripotents per a les malalties de retina, recerca i aplicació clínica”, va subratllar que hi ha nombrosos assajos clínics en marxa que utilitzen les cèl·lules mare pluripotents per tractar la degeneració macular relacionada amb l’edat amb resultats preliminars prometedors. També va presentar els seus propis resultats d’un projecte col·laboratiu amb el grup del Dr. Garcia Arumí del VHIR.

La teràpia cel·lular per a degeneració de retina consisteix en la injecció de cèl·lules epitelials pigmentades de retina derivades de cèl·lules pluripotents humanes a dins de l’espai de sota la retina de l’ull per tal de restaurar el dany cel·lular i la funció visual.

Calen dades relatives a la seguretat, incloent la capacitat de formació de tumors, el potencial rebuig immune, i l'eficàcia de l'enfocament terapèutic.

Al final del simposi, es va dur a terme un debat obert sobre la situació actual d’aquest àmbit, futures perspectives i possibles sinèrgies entre els diversos actors.

Més informació:

B-debate

Barcelona Macula Foundation
© Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona 2009-2019 - Nota legal - Política de cookies - Crèdits - Accessibilitat